ajankohtaista

Safetyconin asiantuntijat kouluttamassa Kreikassa

Toukokuussa Safetyconin asiantuntijat kouluttivat Kreikan suuronnettomuuksiin erikoistuneelle pelastustoimen EMAK-yksikölle toimintaa vaarallisten aineiden onnettomuuksissa ja CBRN-tilanteissa Kreikan Ateenassa. Koulutus oli jatkoa maaliskuussa Mikkelissä pidetylle koulutukselle.

Toukokuussa Safetyconin yhteistyö Bertin Environicsin kanssa sai jatkoa, kun Safetyconin asiantuntijat Janne Vehviläinen ja Ville Koljonen suuntasivat Kreikkaan kouluttamaan Kreikan suuronnettomuuksiin erikoistunutta pelastustoimen EMAK-yksikköä Bertin Environicsin asiantuntijoiden kanssa.

Viikko alkoi luokkahuonekoulutuksella ja jatkui siitä viikon mittaan käytännön harjoituksiin. Viikon aikana tehtiin johtamisharjoituksia, käytännön harjoituksia näytteidenottoon ja riskikontaminaation välttämiseen liittyen sekä tilanneharjoituksia erilaisista onnettomuusskenaarioista kuten säteilyonnettomuus ja kemikaalionnettomuus.

Tilanneharjoitteilla opitaan toimintaa käytännössä

Seuraavaksi muutama esimerkki erilaisista viikon aikana toteutetuista tilanneharjoitteista:

Huoltotoimintaan liittyvä onnettomuus: Huoltohenkilöstö oli altistunut ammoniakille säiliöstä tulleen vuodon vuoksi. Sivulliset yrittivät auttaa tajuttomaksi menneitä huollon ammattilaisia ja altistuivat samalla itsekin, syövyttävälle sekä myrkylliselle kaasulle.

Sivullisen ilmoittamana autopalotehtävänä: Hyvin nopeasti alkutiedustelun aikana selvisi, ettei kyseessä ole autopalo vaan kemikaalivuoto säiliöstä, johon auto on törmännyt. Altistuneiden nopean evakuoinnin jälkeen tiedustelu lähti pyörimään hyvällä tavalla eteenpäin ja samassa yhteydessä saatiin tunnistus aineesta.

Toiminta säteilyonnettomuudessa: Harjoituspaikkana oli vanha historiallinen kaivosalue, jossa kaivostoimintaa on ollut antiikin ajoilta asti. Siellä harjoitukset pidettiin pimeässä luolassa syvällä maan sisässä. Päivän aikana oli kaksi erilaista skenaariota. Ensimmäisessä oli tarkoituksena säteilylähteen paikantaminen ja tunnistaminen. Lisähaastetta tuotti pitkä etäisyys maan sisällä ja pimeys. EMAK ratkaisi tilanteet erinomaisesti.

Toisessa skenaariossa tuntematon säteilylähde oli hajonnut kuljetuslaatikosta ja levinnyt maahan. Kurssilaisten tehtävänä oli tunnistaa säteilyä ja mitata säteilytaso. Tehtävän lopulla yksi palomiehistä “loukkaantui” ja kontaminoitui, millä testattiin ryhmän kykyä evakuoida tämä.

”Viikko sujui hienosti ja kurssilaiset saivat hyvää harjoitusta. Toimme suomalaista näkökulmaa ja osaamista CBRN-toiminnasta EMAK-yksikön toimintaan ja kuten kaikissa hyvissä koulutuksissa, myös me saimme uutta näkökulmaa ja oppia Suomeen tuotavaksi. Viikko oli erittäin antoisa!” Safetyconin kouluttajat kertovat.

Safetyconin kouluttajat Kreikassa

Lisää kiinnostavaa luettavaa...