ajankohtaista

Turvakoulutuksessa opitaan käytännön turvataitoja

Huhtikuun alkupuolella Mikkelin Sokos hotelli Vaakunaan kokoontui iloinen joukko S-ryhmäläisiä kouluttautumaan turvallisuuden eri osa-alueilla. Koulutukseen osallistuvien joukko koostui Osuuskauppa Suur-Savon eri toimipisteissä työskentelevistä kaupan- ja MaRa-alan työntekijöistä. Koulutuksesta vastasi mikkeliläinen turvallisuuskouluttamisen asiantuntijayritys Safetycon

Turvakoulutus itsessään koostui kolmesta aihepiiristä: Alkusammutuksesta, ensiavusta ja uhkatilanteista. Työpäivän mittaisen koulutuksen jokaisessa osuudessa opitaan tietoja ja taitoja, jotka ovat tärkeitä asiakastyössä ja ihmisten kanssa työskennellessä. Ennakoinnin ja varautumisen ajatusmalleja pyritään siirtämään omalle työpisteelle ja pohtimaan toimintamalleja valmiiksi mahdollisten poikkeavien tilanteiden varalle.

Alkusammutus-koulutus toteutetaan kansallisen alkusammutuskonseptin mukaisesti, jonka lisäksi näytetään rasvapalodemo. Mikkelin koulutuksessa jokainen osallistuja pääsi sammuttamaan tulipalon, palavan astian ja ihmisen, sammuttamiseen soveltuvin välinein. Kaunis, aurinkoinen sää kruunasi käytännön osuuden alkusammutuksessa.

Ensiapu-osuudessa opittiin valmiudet henkeä pelastavaan ensiapuun. Käytännössä harjoiteltiin mm. Peruselvytys defibrillaattorin kanssa ja tajuttomalle annettava ensiapu. ”Teki hyvää päästä kokeilemaan elvytystä käytännössä! Tämän koulutuksen jälkeen uskallan kyllä hädän hetkellä elvyttää ja antaa ensiapua.” koulutukseen osallistunut suursavolainen totesi. 

Uhkatilanne-rastilla käsiteltiin erilaisia työssä koettuja ja mahdollisia uhkaavia tilanteita ja tapoja toimia niissä. Tärkeään rooliin nousi tilanteiden ennaltaehkäisy ja varautuminen. Jokaista kannustettiin mielikuvaharjoittelemaan omalla työpisteellä läpi käytyjen asioiden valossa uhkaavia tilanteita: Mitä tekisit? Minne väistäisit? Miten viestit ja kommunikoit? Myös käytännön vinkkejä saatiin paljon arkeen ja työhön.

Safetycon kouluttaa satoja S-ryhmäläisiä vuodessa. Kiitosta osallistujilta tulee erityisesti kouluttajien ammattitaidosta, koulutusten käytännönläheisyydestä ja ilmapiiristä. ”Kouluttaminen on mukavaa hommaa ja koen kouluttamisen merkitykselliseksi. Onnettomuuspaikoilla ensimmäisenä ovat usein ihan tavalliset ihmiset, ja on tärkeää, että he osaavat toimia tilanteessa. Tärkeät aiheet ja kiinnostuneet osallistujat tekevät kouluttamisesta parasta.” Safetyconin kouluttajana toimiva Ville Koljonen kertoo.  

Safetyconilla nähdään oleelliseksi kehittää koulutuksia jatkuvasti eteenpäin palautteiden perusteella. ”Haluamme olla ajan hermolla ja kehittää turvallisuusosaamista organisaatioissa ja kehittyä itse koulutusten toteuttajana. ” Safetyconin toimitusjohtaja ja turvallisuuskouluttamisen asiantuntija Iivari Valkonen kertoo. ”On ilo tehdä yhteistyötä Osuuskauppa Suur-Savon kanssa turvallisuusosaamisen edistämiseksi” Valkonen jatkaa.

Osuuskauppa Suur-Savo kouluttaa aktiivisesti henkilöstöään ja on valittu Suomen innostavimmaksi työpaikaksi useina vuonna peräkkäin.

Safetycon on mikkeliläinen turvallisuuskouluttamisen asiantuntijayritys, joka haluaa edistää työn ja ihmisten turvallisuutta koko Suomessa.

Elvytys nukella

Lisää kiinnostavaa luettavaa...